Blog

2012: het jaar waarin Microsoft zich herontdekt

2012 het jaar waarin Microsoft zich herontdektIn de afgelopen tien jaar heeft Microsoft een behoorlijke aderlating ondergaan. Veel klanten zijn overgestapt op Apple OS en ook de stappen in de mobiele markt hebben Microsoft niet gebracht wat er van werd verwacht. Het lijkt er op dat de arrogantie die Microsoft tien jaar geleden had er toe heeft geleid dat er ruimte is gekomen voor nieuwe spelers. Ik geloof dat in de VS een op de drie laptops die nieuw worden aangeschaft met Mac OS over de toonbank gaan en wereldwijd is de helft van alle telefoons voorzien van Adroid.
Maar het tij lijkt zich te keren voor Micrsoft. Ik pik steeds meer negatieve gevoelens op voor de andere twee reuzen Google en Apple. Was het een paar jaar geleden nog cool om vanwege idealistische redenen niet Microsoft maar Google en Apple te kiezen? Dit argument hoor ik niet meer.

 

Historisch voordeel bestaat niet in de techniek
In tegenstelling tot in andere markten is het in de techniek tegenwoordig helemaal niet gezegd dat een historisch voordeel zo maar kan worden uitgebuit. In tegendeel. In de afgelopen jaren hebben Chrome, de iPhone en ook Android een belangrijke plek kunnen verroveren in markten die al verzadigd leken. Gewoon door iets te maken dat in ieder geval anders was dan de rest. En dan kan het snel gaan.


Cultuuromslag bij Microsoft?
Natuurlijk, Microsoft’s cashcow is nog steeds MS Office. Daar zijn ze nog steeds marktleider. Maar het leek er even op dat Google (met Docs en Apps) een serieuze aanval inzette. Deze aanval is, zoals ik al eerder schreef, goed gepareerd door MS. Maar er is nog een opmerkelijkere verandering gaande bij Microsoft: de gedachte dat applicaties niet alleen beschikbaar moeten zijn voor het eigen platform. Een cultuuromslag heeft plaatsgevonden. Het support op de laatste versie van Internet Explorer for Mac werd in 2005 gestopt. Toch komen er nu weer nieuwe -gratis- applicaties van Micrsoft beschikbaar voor Android en iOS: Lync en OneNote. Zo heeft Microsoft onlangs aangekondigd.


Lync en OneNote
Lync is de InstantMessenger client waarmee eenvoudig tekst en voice communicatie kan worden gestart met collega’s. Een medewerker van Microsoft die ik vorige week sprak bevestigde mij nogmaals dat dit dé tool is die iedereen binnen MS gebruikt om het nieuwe werken tot een succes te maken. OneNote is het digitale notitieblok dat gebruikers in staat stelt om overal aantekeningen te maken, deze centraal op te slaan, te ordenen en te delen.


2012: het jaar waarin Microsoft zich herontdekt
Als je kijkt naar de aard van deze applicaties, dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat deze op verschillende OSsen moeten werken. Want juist de beschikbaarheid ervan op ieder device is belangrijk. Dit is meteen een voordeel dat MS heeft boven Apple. Immers…alles wat Apple aan software ontwikkeld is eigenlijk alleen ‘cool’ op hardware van Apple zelf.
Hoe dan ook, ik ben van mening dat recente ontwikkelingen binnen Microsoft het bedrijf een voordeel zullen opleveren. 2012 wordt het jaar waarin Micrsoft zichzelf herontdekt.

Gerelateerde Cloud computing artikelen:

Tim Kieft

ICT-ondernemer, Blogger (management & technologie), Social Media-volger, Het Nieuwe Werken, Het Nieuwe Automatiseren, Internet, Sales, Marketing, Customer Experience, Strategie en Groei.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn - YouTube

Lees meer

One Response to 2012: het jaar waarin Microsoft zich herontdekt

  1. Mark Klomp says:

    Interessante visie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 2 = 8

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Cloud Computing e-book


Box 1

020 - 8200 700

info@mygrade.nl

Tim van Mygrade bij BNR:

Cloud Computing BNR

Offerte aanvraag

Office 365 uitproberen

Als eerste cloud tips in uw e-mail?

Cloud tips per e-mail

Follow us

Volg Software Company op:

Klantenreacties

"Top!!! Het werkt. Dus als je het hebt over een aanrader aan startende klanten is Offie365 fijn! Leuk speelgoed, heel verslavend!"
R. van Hunsel, Media Group Asia

"Een kleine organisatie, dus laagdrempelig en goed te bereiken"
NEMO

"Mygrade is zeer klantvriendelijk en heeft kennis van onze branche"
Luxor

"Nogmaals bedankt voor de goede support, mocht ik ergens een recensie achter kunnen laten dan laat je het maar weten."
Wouter KWx B.V.

Software Company werkt voor: